Praní prádla je neoddiskutovatelnou součástí našich životů. Každý z nás si pere a suší své oblečení, ložní prádlo a další věci v podstatě každý týden. Když se potom podíváme do profesionálních prádelen, tak ty perou prádlo pro hotely a restaurace skoro bez zastavení. Všechno toto praní spotřebuje obrovské množství vody, které – jak si v posledních letech můžeme všimnout – nemáme na rozdávání. Jsou vesnice a města, jež v letních měsících omezují spotřebu vody na napouštění bazénů nebo na zalévání zahrad. A není to jen voda. Praní prádla také spotřebuje obrovské množství energie a v pracích prostředcích je velké množství nebezpečných chemikálií.

 

Z těchto důvodů zařadila naše společnost Agemon do svého portfolia komerční pračku Hydrofinity. Ta je, podobně jako iPhone v mobilních telefonech, přelomovým výrobkem v rámci velkoobjemového praní. Spotřebuje totiž výrazně méně vody, elektrické energie i použitých chemikálií. Agemonu jde dlouhodobě zejména o udržitelné možnosti podnikání se zaměřením na úsporu vody a energií. Kromě revoluční sprchy od Orbital Systems je dalším produktem firmy, kterou Agemon exkluzivně zastupuje v Česku a na Slovensku, pračka Hydrofinity.

 

Zde vám přinášíme rozhovor s výkonným ředitelem Hydrofinity Mikem Ferrandem, kde se dozvíte, čím výjimečná je jejich pračka.

 

Co pro vás znamená úspora v praní a sušení?

Úspora v praní pro mě neznamená jen využití studené vody v pracích cyklech a nízký žár při sušení. Dnes se nemalý počet hostů v hotelech ptá, jak myslí jejich hostitel na udržitelnost v rámci svého provozu. Lidem není lhostejné, jak podniky spotřebovávají naše zdroje. Speciálně u ubytovacích služeb s prádelnou znamená udržitelnost komplexní zhodnocení všech vstupů – spotřeby energie i vody. Hotely a penziony se proto snaží najít cestu, která bude šetrná k životnímu prostředí a zároveň nebude představovat pro podnikatele drasticky vysoký náklad. Není to o opravě jednoho kusu pračky nebo sušičky, jde o to nalézt komplexní řešení a ušetřit naše životní prostředí. Naše produkty mají všechny požadované certifikáty na ochranu životního prostředí.

 

Jak lze udělat provozy na praní prádla úspornější?

Konvenční pračky spotřebovávají vskutku obrovské množství vody. Voda ale není jediným zdrojem, který vstupuje do procesu praní. Musíte myslet také na ohřev vody, který je náročný na energie. Pokud používáte méně vody, a navíc ji neohříváte, ušetříte mnoho zdrojů. Tradiční prádelny spotřebují neuvěřitelné množství energie a vody. Nicméně dnešní technologie nám dávají velmi dobré možnosti ke sledování nákladů a využití jednotlivých zdrojů. Softwarová řešení vám zajistí dokonalou kontrolu nad náklady na prací a sušicí služby. Při přechodu na pračku s nízkou spotřebou vody a energie pak můžete ušetřit až 80 % nákladů v závislosti na tom, jaký stroj si vyberete a jak moc je pračka vytížená.

 

Jaké jsou vaše přínosy?

Kromě ochrany přírodních zdrojů Země může udržitelné praní také ušetřit peníze za účty. Například jeden podnik, do kterého jsme instalovali naši pračku, ušetřil za rok na vodě, energii a pracích prostředcích zhruba 70 tisíc britských liber (přes 2 miliony českých korun). Za rok uspořil 1,7 milionu litrů vody a více než 70 000 kilowatthodin energie.