Na vodu vsadila i česká společnost, která se zaměřila na high-tech výrobky s důrazem na ekologii a navázala spolupráci s firmou Orbital Systems. Ta vytvořila digitální recirkulační sprchovací systém. Stojí za ním průmyslový designér Mehrdad Mahdjoubi, který měl za úkol vymyslet řešení, jak šetřit vodu při vesmírné misi na Mars.

„Jedinečný je tento systém proto, že malá čistička přímo v zařízení dokáže čistit a recirkulovat vodu v uzavřené smyčce. Čidlo dvacetkrát během sekundy analyzuje stav vody a do odpadu tak celkově pustí jen asi deset procent. Tím sníží množství potřebné vody o 90 % a energie o 80 %. Sprcha je plně digitální, připojena on-line na cloud a když dojde filtr, systém ho sám objedná a dodá zákazníkovi. Na ovládání stačí jedno tlačítko, podobně jako na iPhonu,“ popisuje majitel firmy Agemon Roman Nedvěd.

Cena je sice vyšší – vychází zhruba na 90 tisíc korun, ale velkou výhodou je podle Nedvěda návratnost sprchy, respektive celých systémů, které na ni navazují a šetří spotřebu. V běžné domácnosti je to podle něho do pěti let, ale třeba pro provozovatele bazénů nebo fitness center je to za poloviční dobu.

Ve světě je aktuálně instalováno zhruba devět tisíc takových sprch, v Česku se teprve začíná. Vyšší pořizovací náklady však podle odhadů společnosti budou postupně klesat s tím, jak poroste počet chytrých produktů v domácnostech. „S růstem počtu prodaných zařízení se cena pak dostane někam na zhruba 20–25 tisíc korun,“ dodává Nedvěd.

zdroj: Česká televize (https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2745599-chytre-domacnosti-jsou-tu-internet-veci-je-umoznuje-ovladat-na-dalku-ma-vsak-sva)