Svět se trápí nouzí o vodu. Celé dvě miliardy lidí jí dnes nemají dostatek. Situace vyžaduje komplexní řešení. Jedním z nich může být zavedení úsporných sprch od Orbital Systems do provozů s velkou spotřebou vody – hotelů, bazénů, fitcenter, wellness center a ostatních „mokrých“provozů. Prvními průkopníky se staly hotely v Berlíně a v Kodani.

Butik hotel Axel Guldsmeden v centru Kodaně je oblíbenou destinací ekoturistů, kteří očekávají, že vysoký standard služeb bude doprovázen úspornými řešeními, která berou ohled na životní prostředí. Podobně i berlínský Bensimon chce svým zákazníkům nabídnout standard apartmánového bydlení 21. století. Proto vsadil naplno na úsporu a technologie. Vše si v tomto hotelu můžete nastavit ještě před příjezdem. Odbavení hostů i vybavení a prostředí pokoje je digitalizováno, a hosté si tak při svém pobytu mohou plnými doušky vychutnat množství technologických „vychytávek“. Proto také tento hotel instaloval do svých apartmánů sprchy od Orbital Systems.

Guldsmeden – síť hotelů, které myslí na úspory ve velkém

„Zatímco všichni hovořili o ekologii a udržitelnosti, my jsme ji realizovali. Snažíme se myslet na šetrná řešení od začátku, místo toho abychom o nich jen mluvili,“ říká PR manažerka pro hotely Guldsmenden Kirsten Aggersborgová. Začátkem roku 1999 otevřeli majitelé Sandra a Marc Weinertovi svůj první patnáctipokojový hotel v dánském Aarhusu. Od té doby už mají celkem 7 hotelů po celém světě a jejich síť Axel Guldsmeden roste dál. Všechny hotely přitom kladou důraz na využívání přírodních materiálů s dlouhou životností a na úspory energií.

„Používali jsme šetrné energie již dávno před tím, než se udržitelné podnikaní stalo módou. Proto jsme si uvědomili, že bychom se o náš příběh měli podělit s veřejností,“ dodává Aggersborgová. Guldsmeden se proto obrátil na Green Globe, přední certifikační autoritu v oblasti ekologie v cestovním ruchu. Green Globe kontroluje hotely každé dva roky a když naposledy byli jejich lidé v největším hotelu Axel Guldsmeden s 202 pokoji, strávili tam kontrolami každé faktury celé dva dny. „Je to těžké, ale stojí to za to,“ prozrazuje Aggersborgová.

Hotel Axel Guldsmeden je také místo, kde testují nové nápady pro celou hotelovou síť. V březnu tam instalovali do osmi pokojů sprchy od Orbital Systems. Každý sprchový kout ušetřil v průměru 42 až 65 litrů vody za jedno sprchování. V celkové spotřebě energie na ohřívání vody pak šetrné sprchy ušetřily 55 až 57 procent energie. Proto se Guldsmeden rozhodl instalovat švédské sprchy ve více než dvou stech pokojích v novém hotelu Brygge v Kodani.

Berlínský hotel Bensimon chce být leaderem v inovacích

Cílem hotelu Bensimon v Berlíně bylo digitalizovat vše,podobně jako jsme například zvyklí u letu letadlem. Tedy rezervaci,odbavení i opuštění hotelu. V patnáctipokojovém hotelu otevřeném letos funguje důmyslný systém. Den před příchodem do hotelu obdržíte kód od dveří vašeho apartmánu. Tím to ale nekončí – rovnou si můžete online nastavit, co budete mít po příjezdu v lednici nebo si třeba zarezervujete kolo. Po příjezdu do hotelu získáte tablet s aplikací, díky které můžete jakýkoliv problém řešit přímo se zaměstnanci hotelu. Pro staromilce je v přízemí hotelu pořád zachována tradiční recepce s lidskou obsluhou.

Ruku v ruce s digitalizací jde i možnost sledovat úspory každého pokoje. V každém apartmánu hotelu je displej, který zobrazuje „rovnováhu udržitelnosti“ během vašeho pobytu. Můžete se tak porovnávat s ostatními byty v tom, jak moc jste byli ohleduplní k životnímu prostředí a ti nejekologičtější hosté pak za svůj šetrný pobyt získávají například kredit do hotelové restaurace nebo občerstvení na pokoj.

Sprcha Orbital Systems – online graf úspory vody a energie

„Chceme, aby se na udržitelnosti naši hosté podíleli. Nejlepší je, když hosty zábavnou formou motivujete, aby šetřili naše životní prostředí. Technologie nám k tomu dávají skvělou podporu,“ konstatuje majitel hotelu Simon Pfau.

Všechny apartmány v hotelu jsou navrženy tak, aby splňovaly myšlenku „smart home“, kde veškeré procesy jsou automatizovány a měly by vést k maximální úspoře energie. Například když odcházíte z bytu,tak stačí jedním stiskem vypnout všechny zařízení na elektřinu a teplo,v létě se žaluzie automaticky nastavují tak, aby byl v domě přirozený chlad a nemusela jít pořád naplno klimatizace.

Automatizaci a úsporu energií prosazuje Pfau také proto, že očekává velký nárůst cen energií v následujících deseti letech. Aby jeho hotel udržel krok s konkurencí, musí na budoucí snížení nákladů myslet už dnes. „Digitalizace a moderní technologie dělají úspornější řešení mnohem jednodušší, díky tomu můžeme držet i cenu za naše apartmány na rozumné výši.Díky digitalizaci máme i náklady na personál nižší než naše konkurence,“ dodává Pfau.

Sprchy Orbital Systems tak byly pro majitele jasnou volbou a instaloval je do všech 18 apartmánů. „Ohřev vody je pro hotel vysoká položka v nákladech. Když je tato úspora doprovázena ušetřením 90 procent vody, jeto dokonalé,“ nadšeně sděluje Pfau.

Příklady dvou hotelů v Evropě ukazují, že udržitelnost se dá realizovat, a ne o ní jen mluvit. My doufáme, že se připojí další provozy, které budou chtít výrazně uspořit 90 % vody a 80 % energie při používání sprch. Sprchy od Orbital Systems ukazují cestu skutečně ekologických provozů.