V továrně v americkém státě Sierra Nevada tisknou kusy nových prefabrikovaných domů, které mohou plně fungovat bez přípojky na elektrickou síť. Když jsou dokončeny, jsou zcela soběstačné díky solární energii, která v domě „zastřešuje“ jak vytápění, tak klimatizaci. Vodu si dům generuje sám ze vzduchu, což znamená, že nemusí být napojen ani na vodovodní síť. V koupelnách jsou sprchy Orbital Systems, takže k provozu je třeba jen zlomek vody oproti běžnému domu.

https://www.youtube.com/watch?v=4i_UfcZGLW4

PassivDom je název amerického startupu, který se rozhodl posunout hranice bydlení o pěkný kus dál. Prolomil především zažitý stereotyp, že pokud chcete bydlet, musíte řešit připojení na elektřinu a vodu. Díky PassivDom už to nutné není. Lidé budou moci žít i ve zcela odlehlých lokalitách, protože nebudou na ničem závislí. Unikátní metoda 3D tisku navíc zajišťuje teplotně extrémně efektivní konstrukci. Do té se pak instalují vysoce sofistikované technologie se zaměřením na úspory.

„Vytváříme něco opravdu zajímavého s mimořádnými vlastnostmi. Sprcha od Orbital Systems je velmi důležitou součástí našeho autonomního systému, který je ze 100 % soběstačný,“ říká zakladatel společnosti PassiveDom Maxim Geburt. Jeho firma se podílí na výstavbě modulárních domů v celých Spojených státech z jedné desetiny. V celkových číslech to od roku 2011 dělá více než 700 tisíc domů. Poptávka po tomto typu bydlení by měla podle odhadů růst meziročně o 6 %. Proto už dnes společnost počítá s prodeji okolo 123 tisíc domů ročně. Celý trh by tak měl v roce 2020 přesáhnout 7,3 miliardy dolarů.

Takovýto růst se nezdá být nedosažitelný. Podle amerického statistického úřadu byla v roce 2016 průměrná cena tradičního domu 372 500 dolarů. Toto číslo porovnejme s částkou 73 100 dolarů,což je průměrná cena za modulární dům, a k tomu připočítejme úspory za energie. Potenciální trh je tak opravdu velký.

https://www.youtube.com/watch?v=_cW4WPIzz2c

Co je však nejdůležitější, je posun společnosti vstříc udržitelnému stylu života. I Američané s postupem času vnímají zvyšující se náklady na energie a přestává jim být jedno, jak žijí a jakou zanechávají ekologickou stopu. Život s ohledem na udržitelnost začíná být trendy i v USA,a to je velmi dobře. Jsme rádi, že u toho jsou i sprchy Orbital Systems.