Startup Totem Power vznikl v americkém městě Bedford a má opravdu vysoké ambice. Snaží se přinést městům to, čemu můžeme v podstatě říkat smart cities. Nenechte se zmást – v Česku se pod tímto výrazem bohužel většinou skrývají jen předražené autobusové zastávky nebo lavičky s USB zásuvkami. Ale ne, toto není smart cities.

Jde především o udržitelnost a soběstačnost měst s maximálním využitím zdrojů hromadné dopravy a výhod sdílené ekonomiky. Je to prostě daleko komplexnější problematika než někde postavit panel, na kterém svítí čas příjezdu autobusu.

A co tedy v Totem Power vymysleli? Na začátku byla myšlenka přivést do měst jakési ostrůvky, které na maximum využijí solární energii a dají ji lidem zpět. Totem Power, jejichž první prototyp představoval stožár na vrcholku s něčím, co připomínalo UFO, kombinují solární panely, baterii o kapacitě 40kWh, nabíječku pro elektromobily, WiFi síť 5G, samozřejmě ještě úsporné LED osvětlení a další stovky senzorů, které budou „dělat město chytřejší“.

https://www.youtube.com/watch?v=I7hfMFt8LaQ

Zakladatel Totem Power Brian Lakamp se nadchnul pro takzvaný enernet. Ne, vážně zde nemáme překlep. Jde o kombinaci slov Energie a Net. Sám jej popisuje jako dynamickou distribuovanou síť energie se zapojením vícero subjektů, které se sdružují kolem většího úložiště (baterie). Tato energie samozřejmě pochází z čistých zdrojů. Lakamp na tyto myšlenky přišel v momentě,kdy se snažil instalovat na svůj dům solární panely a zjistil, že přebytečnou energii nemá moc kam ukládat, a že není třeba, aby měl u sebe drahou baterii každý dům.

Je to tak trochu hudba budoucnosti celé elektrické energie.V dnešní době už kdekdo přemýšlí, jak energii uložit, protože v horkých letních dnech ji nikdo jakoby „moc nechce“. Kdyby vlastně jednotlivé části měst měly možnost své zařízení napojit na úložiště a distribuovat energii z této baterie ostatním, bylo by to jistě zajímavé řešení.

Totem Power se o podobnou věc snaží, a protože je to dostatečně high-tech, což je obor, kterému se na stránkách Agemonu budeme vždycky věnovat, tak si zaslouží i naši pozornost. Spojení energetického a datového úložiště spolu s osvětlením a dobíjecí stanicí je opravdu zajímavý počin. Otázkou však zůstává, jestli se dostane až k rozhodovacím činitelům municipalit, tak abychom jej viděli také v ulicích velkých měst.My každopádně Totem Power fandíme.