Nedostatek vody je celosvětovým problémem. Pokud jde o používání sprch, zde jsme udělali v čištění vody a v jejím šetření velký pokrok. Není to ale jen sprchování, které vodu znečišťuje a má za důsledek její plýtvání. Velkou spotřebu mají také pračky, zejména ty průmyslové. Proto jsme se zajímali, jestli věda nepokročila i v této oblasti a zjistili jsme, že i zde budeme moct naši modrou planetu ušetřit.

Autor: Jan Schönbauer, zdroj: BBC

Když se rodák z Johannesburgu Charl de Beer po několika letech strávených ve Velké Británii přestěhoval zpět do své rodné země, rozhodl se založit byznys v oboru služeb. V Kapském Městě začal pronajímat čisté ložní prádlo pro 18 tisíc hostitelů. Jde ale o jedno z měst, které jsou nejvíce postižené nedostatkem vody. Krize tady vrcholila na začátku loňského roku a její dozvuky jsou v metropoli cítit dodnes – zejména v cenách vody.

Pračka Hydrofinity, zdroj hydrofinity.com

Za rok se cena nejdůležitější komodity pro člověka zčtyřnásobila, a to je pro Charla naprosto likvidační. Musel proto hledat alternativní cesty, jak prádlo vyprat, a přitom udržet náklady na uzdě. Měl štěstí. Našel na novou technologii, tzv. polymerní kuličky, která mu umožňuje snížit požadavky na objem vody při praní až o 80 procent.

Britská technologická firma Xeros začala prodávat tyto speciálně konstruované pračky podnázvem Hydrofinity na pozadí vědeckého výzkumu univerzity v Leedsu.Nylonové polymery mají totiž speciální přirozenou polaritu, která přitahuje skvrny,a umožňují tak použít mnohem menší množství vody.

Po vložení prádla se do pračky přidá přibližně 23 tisíc malých recyklovatelných polymerních kuliček o celkové váze 6 kilogramů a k tomu už stačí jen jedna sklenice vody a prací prášek. Kuličky zvané XOrbs absorbují skvrny a po ukončení pracího cyklu jsou znovu uloženy, aby se daly příště znovu použít.

https://www.youtube.com/watch?v=OjdWuwVLrxQ

V případě domácí potřeby využívá pračka o 50 procent méně vody, v rámci průmyslového praní, kdy se využívá 70 000 kuliček polymeru o váze 20 kilogramů, je pak úspora vody téměř 80 procentní. Díky tomuto výrobku od firmy Xeros ušetřil za vodu Charl de Beer za jeden rok praní v přepočtu skoro 300 tisíc korun.

Dobrou zprávou je, že výrobci praček budou moci tento ekologický a hi-tech produkt velmi jednoduše integrovat do svých praček. Vynálezce nyní pracuje na licencování své technologie pro sedm největších výrobců praček na světě. Už nyní jsou jeho výrobky s nadšením přijímány v hotelech, nemocnicích i restauracích po celé zeměkouli.

My Xerosu nejen fandíme, ale taky ho do Česka a na Slovensko přivážíme. V nejbližší době bude součástí nabídky naší firmy.