Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vody prohospodaříte za celý život? Kolik jí pošlete do kanálu, aniž byste ji nějak využili? Podle Českého statistického úřadu spotřebuje každý Čech denně 89,2 litru pitné vody. Když toto číslo vynásobíme počtem dní a střední délkou života v Česku (78,33 let), dostaneme se na hodnotu přes 2,5 milionu litrů vody, které spotřebuje každý z nás. Celkově tak skrze nás během celého života „proteče” přes 2 500 kubíků vody. Při ceně, která se pohybuje průměrně kolem 88 Kč/m3 vody, dostaneme částku 225 tisíc korun. Čtyřčlennou rodinu tak voda spotřebovaná za celý život stojí bezmála milion korun.

A kde nejvíce dochází k plýtvání? Podle průzkumu společnosti Provident Češi nejvíce plýtvají vodou při sprchování a čištění zubů. Dalo by se říci, že skoro polovina z nás (44 %) nezavře kohoutek při nanášení mýdla, ani při čištění zubů. Zde navíc dochází zároveň ke ztrátě energie, protože ve sprše míváme puštěnou zpravidla teplou a při čištění zubů mírně teplou vodu – ta se musela někde ohřát, a přitom šla bezúčelně rovnou do kanálu, i když se na její ohřev spotřebovalo nemalé množství energie.

Studie zároveň upozorňuje, že pokud se sprchujete déle než 15 minut, spotřebujete přes 120 litrů vody, což je víc, než když si napustíte plnou vanu (samozřejmě v závislosti na velikosti).

Další místo, kde Češi příliš nešetří, je mytí nádobí. „V porovnání s mytím pod tekoucím kohoutkem může myčka ušetřit až 10 litrů vody za jeden cyklus, tedy až 3 650 litrů vody ročně v každé domácnosti,“ říká Tomáš Černý, analytik zmíněné společnosti Provident. Pokud ovšem jde o používání myčky, tak ani zde Češi příliš nešetří, protože až 48 % z nich zapíná myčku (anebo pračku) poloprázdnou.

V poslední době společností rezonují témata jako je nedostatek vody a sucho. Jsou některé oblasti – a to nejen ve světě, ale i v Česku –, kde začíná být voda problémem. Řešení přitom existuje. Každý musí začít u sebe: snažit se spotřebovávat méně vody a vyhnout se naprosto nehospodárnému plýtvání v myčkách, pračkách, při sprchování nebo čištění zubů. Není to zase tak jednoduché, hlídat se při každém otočení kohoutkem, ale jde to. Druhou možností, jak šetřit vodou, je pořídit si úsporná zařízení. Jedním z takových je i sprcha od Orbital Systems, která šetří až 90 % vody a 80 % energie díky recirkulačnímu systému. 

 

U sprchy to ale nekončí. Usilovně hledáme stejně založené firmy i v dalších oblastech. Aktuálně jednáme s partnery po celém světě, které tak jako nás zajímá udržitelný životní styl. Momentálně se zajímáme o úspory vody v pračkách, toaletách i kohoutku. Do budoucna vám totiž chceme nabídnout zcela komplexní řešení úspor, protože voda zlevňovat v tomto století určitě nebude. Musíme si jí vážit.