V minulém článku jsme se věnovali možnosti postavit si energeticky soběstačný dům. Jednalo se o americký startup PassivDom, který se pyšnil tím, že nemusí být napojený na elektřinu ani vodu. Nyní se budeme věnovat možná ještě vzdálenější budoucnosti spojené s ekologickým bydlením.

Většina lidí má americkou společnost Tesla Elona Muska spojenou s elektromobily. Mnozí vědí i o tom, že Elon Musk spolupracuje také na projektech Hyperloop a SpaceX. Troufám si ale tvrdit, že ve všech jeho aktivitách trochu zanikla akvizice společnosti SolarCity, amerického giganta v oblasti – jak jinak – solární energetiky.

To totiž Elonu Muskovi přineslo možnost dát klientovi daleko více než jen automobil. Nyní může proniknout do celé jeho domácnosti. Prostě mu nainstaluje na střechu solární panely a do garáže přidá ještě vysokokapacitní baterii, která bude jeho Teslu přes noc zadarmo dobíjet z energie nasbírané soláry přes den.

Jedním z prvních testovacích zákazníků Tesly je TriHuynh ze San Jose. Vlastní model 3 a nyní mu Tesla na střechu instaluje solární technologie a k tomu přidá tři úložiště energie Powerwall.

Muskova vize samostatné domácnosti se tak začíná naplňovat.I když jeho zákazník Tri zprvu váhal. Věděl, že si musí nechat udělat novou střechu – a podle nabídek, které od firem dostal, by ho vyšla na 70 tisíc dolarů. Tesla mu udělala nabídku na solární střechu za 100 tisíc dolarů, ale v ceně jsou již zmíněné tři baterie. Výsledkem tak je střecha s 10 kWa úložiště s kapacitou 40 kWh. Nenechte se mýlit. V našich poměrech si pod solární střechou zřejmě představíte nepříliš vzhledné solární panely nalepené na střešní krytině. Musk a Tesla jsou v tomto ohledu už o mnoho dál.Dělají solární střešní krytinu. Její představení můžete shlédnout ZDE:

https://www.youtube.com/watch?v=hMrantzEYC8

Solární střecha je i na americké poměry zatím docela drahá,ale Tesla ji dodává s doživotní zárukou a když připočtete úsporu energie,tak není divu, že nad tímto řešením začíná přemýšlet stále více zákazníků. Tedy přesněji: přemýšlet mohou, ale jejich poptávka v nejbližší době uspokojena nebude. Jakmile totiž začala Tesla tyto střechy nabízet, okamžitě se její zásoby vyprodaly. Momentálně tak všechno závisí na výrobním závodu v Buffalu,jestli bude schopen navýšit kapacity a „nakrmit“ hladovce po udržitelných řešeních.

My jen doufáme, že lidé nebudou koukat pouze na energii, a budou poptávat komplexní řešení, které bude zahrnovat také naše úsporné sprchy od Orbital Systems. Na rozdíl od Tesly totiž kapacitu na uspokojení poptávky zatím máme…